BJÖRNEN

komedi av Anton Tjechov

 

Medverkande:

Monica Odenslätt: Elena Ivanovna Popova, Godsägarinna och änkefru.

Urban Larsson: Grigory Stepanovitch Smirnov, En medelålders godsägare

Leif Gustavsson: Luka, godsägarinnans betjänt

Regi: Åsa Zetterström

Premiär den 11/4 2015 i Gamla Folkets Hus

Bjornen_188_3_640x412.jpg

 Foto: Åke Lindberg

 

Anton Pavlovitj Tjechov är född 29 januari 1860 och var en rysk novellförfattare, dramatiker och läkare. Han började parallellt med sina noveller att skriva dramatik under 1880-talet. Mest känd är han för sina fyra stora verk som spelats på de flesta kända teatrarna runt om i världen: Måsen, Tre Systrar, Körsbärsträdgården och Onkel Vanja, men även för ett antal kända enaktare som Ivanov, Ett Frieri och Björnen. Han samarbetade med den berömde teaterledaren Konstantin Stanislavskij på konstnärliga teatern i Moskva.

Under huvuddelen av sitt författarskap arbetade Tjechov som läkare. Han lär ha sagt : Medicinen är min äkta hustru och litteraturen min älskarinna. Tjechov avled i tyska Baden sommaren 1904 i tuberkulos endast 44 år gammal.

Den vuxne Tjechov levde i ett Ryssland som – efter tsarmordet 1881 – stod nästan still, präglat av depression och social apati. Han skar ut frysta bilder ur detta avstannade liv. Det är som om just stillaståendet gav honom unika möjligheter att sätta människan under lupp – med hennes vemodsbotten, hennes omöjliga längtan bort, hennes desperata förhoppningar om något annat. Tjechovs hjältar ruvar på sin livssorg och ältar sina förspillda möjligheter.

Tjechovs pjäser innebär en revolution i världsdramatiken som bland annat förebådar Beckett, det absurda dramat.

Det ”lilla”, det obetydliga, det till synes slumpmässiga, fick samma status som det ”stora”. För så är det i verkligheten, säger Tjechov: livsskeendet är oförutsägbart och rena tillfälligheter kan bestämma över dramatiska förlopp och peripetier.

Björnen är en Anton Tjechovs mindre dramatiska verk, "Medved" översatt till Björnen skrevs 1888 och beskrevs av Tjechov, som "en liten fransk Vau de ville" I Björnen möter vi änkan Fru Popova som stängt in sig i sitt hem för att hela sitt kvarvarande liv sörja sin döde make. Allt får en vändning när godsägare Smirnov kommer för att kräva in de pengar hennes avlidne make är skyldig honom. Detta resulterar i passion, pistolhot, överhängande risk för hjärtinfarkt och om kärlekens förmåga att övervinna precis allt.

 

Se hela föreställningen här!

 

 

 

 

 


Bjornen_1.jpg

 

Bjornen_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 Bjornen_3.jpg

Bjornen_4.jpg

 

 

 

 

 

 

 


 
 
stäng